Schema FSSC 22000 este aplicabilă pentru:
- produse perisabile de origine animală (ex: produse din carne, carne de pasăre, ouă, lactate și peşte)
- produse vegetale perisabile (ex: fructe și sucuri proaspete ambalate, fructe conservate, legume proaspete ambalate, legume conservate)
- produse cu termen de valabilitate îndelungat la temperatură ambientală (ex: conserve, biscuiți, snacks-uri, ulei, apa potabilă, băuturi, paste, făină, zahăr, sare)
- fabricație biochimică (ex: vitamine, aditivi, bioculturi, dar cu excepția adjuvanților tehnologici)
- ambalaje pentru industria alimentară
- hrana animalelor
- creşterea animalelor
- transport şi depozitare
- comercializare
- catering
CERTIND este organism de certificare acreditat pentru certificarea sistemelor de management al siguranței alimentului și asociat Fundației FSSC 22000 (www.fssc22000.com) pentru domeniile Fabricarea produselor alimentare (produse perisabile de origine animală, produse perisabile mixte de origine animală și vegetală și produse stabile la temperatură ambientală) și pentru Fabricarea ambalajelor pentru alimente și a materialelor de ambalare.
De ce FSSC 22000
Cum sa obtii certificarea FSSC 22000-Q
Cum sa obtii certificarea FSSC 22000
Tranzitia de la ISO 22000 la FSSC 22000
Specificatiile tehnice pentru programele preliminare pot fi obtinute astfel :
ISO/ TS 22002-1: 2009
ISO/ TS 22002-2: 2013
ISO/TS 22002-3: 2011
ISO/TS 22002-4: 2013
ISO/TS 22002-5:2019
ISO/TS 22002-6: 2016
BSI PAS 221: 2013
SCHEMA DE CERTIFICARE FSSC 22000 vs. 5.1/ 2020
Comunicare cod COID
Fundatia FSSC 22000 a publicat in luna decembrie 2020 documentul tehnic Requirements for the FSSC 22000 V5.1 upgrade process, BoS Decisions List si docmentele sub-versiunii FSSC 22000 V5.1 prin care comunica modificarile efectuate asupra Schemei de certificare FSSC 22000 V5.
Principalii factori care au initiat dezvoltarea acestei subversiuni au fost:
- •Incorporarea cerintelor de referinta GFSI versiunea 2020.1
- •Consolidarea procesului de acordare a licentelor si a Programului de integritate pentru organismele de certificare
- •Modificari editoriale minore sau modificari ale cerintelor schemei V5.
Auditurile fata de cerintele actualei versiuni (V5) a FSSC 22000 va fi permis doar pana la data de 31 martie 2021.
De la data de 1 aprilie 2021, toate auditurile FSSC vor fi efectuate fata de cerintele FSSC 22000 V5.1/ Nov 2020.
Comunicare tranzitie la cerintele FSSC 22000 vs.5.1
Domenii de aplicare ale FSSC22000 vs.5.1
Reguli pentru certificarea FSSC 22000 vs.5.1
Ghid audituri neanuntateFSSC 22000 vs.5.1
Ghid pentru atenuarea fraudei alimentare FSSC 22000 vs.5.1
Ghid Food Defense FSSC 22000 vs.5.1
Ghid Food Safety Culture
IMPORTANT: Obtinerea si mentinerea certificarii pentru sisteme de management al sigurantei alimentului este conditionata de existenta documentelor de autorizare/ inregistrare emise de catre autoritatea competenta de control pentru siguranta alimentului (ANSVSA, Ministerul Sanatatii, etc).
Lipsa dovezii privind autorizarea/ inregistrarea activitatii conform reglementarilor pentru siguranta alimentului si sanatatea consumatorilor atrage imposibilitatea obtinerii certificarii sistemului de management al sigurantei alimentului/ suspendarea/ retragerea sau restrangerea certificarii, dupa caz.
In cazul in care organizatiile certificate pentru sistemul de management al sigurantei alimentului sunt implicate in situatii de incidente alimentare, au obligatia de a notifica in cel mai scurt timp CERTIND prin e-mail (office@certind.ro) sau telefon (+4021.313.36.51 sau 0788.950.823).