CERTIND

CERTIND

 

 

Sisteme de management al sigurantei alimentului conform standardului ISO 22000 si principiilor HACCP

 

 

Beneficiile sistemului de management al sigurantei alimentului:

- reprezinta confirmarea oficiala a unui nivel de performanta credibil si responsabil al managementului in domeniul sigurantei alimentului;
- asigura conformarea cu cerintele legale;
- reduce pierderile prin aplicarea unui control eficient de la materii prime la produsul finit;
- sporeste increderea partenerilor, clientilor si consumatorilor;

- va ajuta sa demonstrați fabricarea in condiții de siguranta a alimentelor in orice litigiu creat de eventualii concurenți sau reclamatii referitoare la produsele livrate.

 

De ce este nevoie de un sistem de management al sigurantei alimentului?

 

Din motive legate de sanatatea publica: este cel mai eficient mod de a controla pericolele asociate produselor alimentare, facind posibila prevenirea accidentelor cauzate de alimente si pastrarea sanatatii consumatorilor.

Din motive economice: din ce in ce mai multe organizatii, gen hipermarketuri, cer furnizorilor sa implementeze un sistem de management al sigurantei alimentului cat mai cuprinzator, ceea ce confera incredere tuturor clientilor si societatii, privind siguranta si calitatea produselor alimentare.

Din motive de reglementare: sistemul de management al sigurantei alimentului este o cerinta general acceptata de institutiile de reglementare, organismele de control și asociatiile profesionale. Reglementarile nationale si europene in domeniul sigurantei alimentului solicita ca unitatile din sectorul alimentar sa identifice activitatile care sunt determinante pentru siguranta alimentului si sa garanateze ca procedurile de siguranta corespunzatoare sunt stabilite, implementate, mentinute si revizuite pe baza principiilor utilizate in standardele internaționale precum ISO 22000.

 

 

FSSC 22000

 

 

Schema de certificare recunoscuta si acceptata de Global Food Safety Initiative (GFSI) si de European co-operation for Accreditation (EA), alaturi de alte standarde pentru evaluarea sistemului de management al sigurantei alimentului (BRC, IFS etc).

Schema FSSC 22000 este aplicabila pentru:

- produse perisabile de origine animala (ex: produse din carne, carne de pasare, oua, lactate si peste);
- produse vegetale perisabile (ex: fructe și sucuri proaspete ambalate proaspete, fructe conservate, legume proaspete ambalate, legume conservate);
- produse cu termen de valabilitate indelungat la temperatura ambientala (ex: conserve, biscuiti, snacks-uri, ulei, apa potabila, bauturi, paste, faina, zahar, sare);
- fabricatie biochimica (ex: vitamine, aditivi, bioculturi, dar cu excepția adjuvantilor tehnologici);
- ambalaje pentru industria alimentara;
- hrana animalelor;

- cresterea animalelor

- transport si depozitare

- comercializare

- catering

 


CERTIND este organism de certificare acreditat pentru certificarea sistemelor de management al sigurantei alimentului si asociat Fundatiei FSSC 22000 (www.fssc22000.com), pentru domeniile Fabricarea produselor alimentare (produse perisabile de origine animala,  produse perisabile mixte de origine animala si vegetala si produse stabile la temperatura ambientala) si pentru Fabricarea ambalajelor pentru alimente si a materialelor de ambalare, in conformitate cu cerintele versiunii 3 a schemei.

 

De ce FSSC 22000

Cum sa obtii certificarea FSSC 22000-Q

Cum sa obtii certificarea FSSC 22000

Tranzitia de la ISO 22000 la FSSC 22000

 

In luna Iulie 2017 schema de  certificare FSSC 22000 versiunea 4 a fost revizuita la versiunea 4.1.

 

Sumar al cerintelor FSSC 22000 vs. 4.1

Domeniile de aplicare a FSSC 22000 vs. 4.1

Elemente noi introduse de schema de certificare FSSC 22000 vs.4.1

 

Specificatiile tehnice pentru programele preliminare pot fi obtinute astfel :

ISO/ TS 22002-1: 2009

ISO/ TS 22002-2: 2013

ISO/TS 22002-3: 2011

ISO/TS 22002-4: 2013

ISO/TS 22002-6: 2016

NEN NTA 8059: 2016

BSI PAS 221: 2013

 

Incepand cu data de 01 ianuarie 2018, toate evaluarile in vederea certificarii FSSC 22000 se vor efectua obligatoriu in conformitate cu cerintele acestei versiuni. Toate organizatiile certificate FSSC 22000 vs.3 vor face tranzitia la cerintele FSSC 22000 vs. 4.1.

 

Audituri de tranzitie la cerintele FSSC 22000 vs.4.1

 

IMPORTANT: Obtinerea si mentinerea certificarii pentru sisteme de management al sigurantei alimentului este conditionata de existenta documentelor de autorizare/ inregistrare emise de catre autoritatea competenta de control pentru siguranta alimentului (ANSVSA, Ministerul Sanatatii, etc).

Lipsa dovezii privind autorizarea/ inregistrarea activitatii conform reglementarilor pentru siguranta alimentului si sanatatea consumatorilor atrage imposibilitatea obtinerii certificarii sistemului de management al sigurantei alimentului/ suspendarea/ retragerea sau restrangerea certificarii, dupa caz.

In cazul in care organizatiile certificate pentru sistemul de management al sigurantei alimentului sunt implicate in situatii de incidente alimentare, au obligatia de a notifica in cel mai scurt timp CERTIND prin e-mail (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. ) sau telefon (+4021.313.36.51 sau 0788.950.823).