CERTIND

CERTIFICARE PRODUSE TRADITIONALE

 

CERTIFICAREA CONFORMITATII PRODUSELOR ALIMENTARE D.O.P. SI I.G.P. “denumire de origine/ indicatie geografica”   

 

Avand in vedere marea diversitate a produselor comercializate si abundenta informatiilor in domeniu, consumatorii trebuie sa dispuna de informatii clare si succinte privind originea produselor, caracteristicile specifice ale acestora datorate zonelor geografice, provenienta si metodele traditionale de productie, istoricul, dandu-le posibilitatea sa faca cea mai buna alegere.   

Certificarea produselor alimentare se efectueaza in conformitate cu legislatia in vigoare, standarde europene, standarde nationale, standarde de firma, standarde profesionale (cadrul legal poate fi consultat pe www.madr.ro).   

Sistemul de protectie al indicatiilor geografice si denumirilor de origine ale produselor agricole si produselor alimentare romanesti, similar celui din statele member ale Uniunii Europene, va permite producatorilor din Romania sa solicite inregistrarea si protectia indicatiilor geografice si in Uniunea Europeana.  

 

DOP - ”denumire de origine”: poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei tari utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.   

Produsul trebuie sa fie: originar din aceasta regiune, loc specific sau tara; calitatea sau caracteristicile sunt datorate mediului geografic cu factorii sai naturali si umani; materiile prime folosite trebuie sa provina numai din aria geografica definita; producerea, procesarea si prepararea trebuie sa aiba loc numai in aria geografica definita.   

 

IGP – ”indcatie geografica”: poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei tari utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.   

 

Produsul trebuie sa fie: originar din aceasta regiune, loc specific sau tara; sa posede o calitate specifica, reputatie sau alte caracteristici atribuite originii geografice; materiile prime folosite pot sa provina si din afara ariei geografice definite; anumite operatii ale procesului de productie, cum ar fi: ambalarea, congelarea, depozitarea etc., pot avea loc in afara ariei geografice definite.   

 

Scopul il reprezinta protectia impotriva:  

- oricarei utilizari comerciale a unei denumiri inregistrate care ar permite exploatarea reputatiei acesteia (ex. Salamul de Sibiu);

- utilizarii abuzive, imitarii sau evocarii originii;

- oricarei indicatii false sau inselatoare privind provenienta, originea, natura sau calitatile esentiale ale produsului;

- oricarei alte practici susceptibila sa induca consumatorul in eroare cu privire la originea veritabila a produsului.  

 

Produse certificate

(sisteme din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare)


Nr. crt.

Produs/Client

Nr. certificat

Valabilitate certificat

1

Telemea de ibăneşti

Asociaţia pentru promovarea produselor tradiţionale de pe valea gurghiului

- Mirdatod prod srl

02 DOP

03.06.2016

02.06.2019

2

Salam de Sibiu

Asociaţia producătorilor de salam de sibiu

- salbac sa

- aldis SRL

- salsi sa

- H&E reinert srl

- scandia food sa

03 IGP

12.11.2014

11.11.2017

3

Novac afumat de tara bârsei

Asociaţia doripesco

- doripesco prod srl

04 IGP

03.03.2015

02.03.2018

4

Magiun de prune topoloveni

Sonimpex topoloveni

05 IGP

05.01.2016

04.01.2019

5

Cârnaţi de pleşcoi

Asociaşia pentru promovarea cărnaţilor de pleşcoi

-          Comsoradi srl

-          -tri 94 prod com srl

-          valmar 05 srl

-          produse tradiţionale gabioti din pleşcoi

06 IGP

28.04.2016

27.04.2019

6

Salam de Sibiu

SC RECUNOştinţa prodcom impex srl

07 IGP

14.07.2016

13.07.2019

7

Scrumbie de dunăre afumată

Ro-pescador

- Miadmar hdp srl

08 IGP

02.08.2016

01.08.2019


CERTIND
furnizeaza servicii de certificare D.O.P. si I.G.P. sub acreditare RENAR si recunoastere din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.